S'aprova per unanimitat la moció per l’amnistia i el dret a l’autodeterminació

16/10/2019

S'aprova per unanimitat la moció per l’amnistia i el dret a l’autodeterminació

 

 

El Ple Municipal de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria es va reunir ahir amb caràcter extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia: aprovar una moció per rebutjar a la sentència del Tribunal Suprem sobre la causa independentista i per reclamar l’amnistia i el dret a l’autodeterminació. El text va ser aprovat per unanimitat pels tres grups que formen el consistori: Junts pel Pla, la CUP El Pla i Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal.

La portaveu del grup de Junts pel Pla, Maria Teresa Ferré, va llegir el text íntegre de la moció. Posteriorment es va procedir a la votació i l’acte va finalitzar amb tots els regidors i el públic cantant Els Segadors.

El text de la moció aprovada és el següent:

MOCIÓ PER DEMANAR L’AMNISTIA PER A LES PERSONES PRESES POLÍTIQUES CATALANES I EN DEFENSA DEL DRET D’AUTODETERMINACIÓ

Definitivament, la democràcia a l'Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Carles Mundó han estat condemnats amb penes de presó. Aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte.

Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives. El judici i la sentència ens han conduït en un estat d’absoluta excepcionalitat. Vivim moments molt greus, moments en què es posa de manifest que l’aparell de l’Estat espanyol actua intentant abolir la pluralitat política, vulnera la legitimitat del poble de Catalunya a decidir el seu futur lliurement, agredeix el dret que tenim a transformar la societat a través de la independència. I, al mateix temps, avui tornem a constatar que les forces polítiques de l’Estat són incapaces de fer ús del diàleg com a instrument de resolució del conflicte.

Aquesta sentència no ens atura. Al contrari, ens enforteix com a moviment per debilitar el règim del 78. I és que, una vegada més, reivindiquem el dret a l’autodeterminació, el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre tota la població catalana. Cap sentència ens aturarà. Plantem cara a la voluntat repressora de l’Estat espanyol, i ho fem mobilitzant-nos, reclamant diàleg, reivindicant la via política i democràtica de resolució del conflicte. Demanem l’amnistia per a totes les persones condemnades i perseguides.

Reprovem l’actitud sostinguda de l’estat espanyol, que ha dimitit de la seva responsabilitat de fer front i donar resposta a les demandes de la ciutadania, per via dialogada i pacífica. Convé recordar, per exemple, que, el maig d’aquest any 2019, el grup de treball sobre detencions arbitràries de Nacions Unides va fer pública una resolució que instava l’Estat espanyol a deixar en llibertat de forma immediata l’Oriol Junqueras, en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez, que es trobaven en presó preventiva. L’incompliment d’aquesta resolució va ser una mostra més que l’Estat actua desoint qualsevol resolució, tractat internacional (com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que recullen el dret a l’autodeterminació) o totes les manifestacions pacífiques del poble de Catalunya a favor de la independència i la República Catalana. I aquesta actitud és molt greu. Per això la denunciem, perquè, malauradament, ens recorda etapes autoritàries en què no hi havia garantits els drets polítics ni les llibertats de la major part de la població.

Reivindiquem justícia i ens disposem a treballar tots junts en la lluita antirepressiva, democràtica, pacífica i a favor dels drets i les llibertats. L'experiència dels fets del setembre i octubre del 2017 ens dona la certesa que només amb la coordinació transversal de tots els agents socials, institucionals i moviments populars tindrem la força per aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació del nostre poble. La situació d’excepcionalitat que estem vivint, agreujada especialment per la confirmació de la sentència, afecta a tothom, afecta la quotidianitat dels pobles i ciutats del nostre país, i de totes les persones que hi vivim.

 

Per tots els motius exposats, el ple adopta els següents acords:

PRIMER. Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

SEGON. Reclamar la llibertat immediata tots els presos i preses polítiques i exigir l’amnistia de tots ells, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat ja sigui a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre o a la defensa de l'exercici de l'autodeterminació de tots els pobles.

TERCER. Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica.

QUART. Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnem tots els intents de criminalització del moviment independentista que l’estat espanyol, els seus cossos de seguretat, l’aparell judicial i els mitjans de comunicació volen construir.

CINQUÈ.- Exigir al govern de l’Estat espanyol que respecti el dret de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.

SISÈ. Posar-se a disposició del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat de Catalunya.

SETÈ. Mostrar l’adhesió de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional, i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats.

VUITÈ. Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania del Pla de Santa Maria, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.

NOVÈ.- Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats.

DESÈ. Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’estat, i a la Presidència del Parlament Europeu. I donar conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.

Menu

Menú principal