La Fàbrica

 

Entre 1916 i 1917 l’empresa tèxtil Martí, Llopart i Trenchs decideix instal·lar-se al municipi, tot i no ésser el més idoni degut a la manca d’aigua, i construeix una fàbrica, que  esdevé motor econòmic, social, cultural i esportiu del poble.

Actualment, d’una banda, una part rehabilitada acull el Centre d’Interpretació del Tèxtil i el Museu Agrícola.

De l’altra, l’espai que ocupen la bassa i la pineda que l’envolten s’ha transformat en un parc públic, amb un restaurant, una zona de jocs infantils i una altra de gimnàstica de manteniment per a la gent gran.

A més de les naus, la Fàbrica tenia tot un complex d’edificis al voltant. La casa de l’amo i el director encara es conserva i ara acull l’Associació de la Gent Gran. A l’antiga fusteria ara hi ha emplaçat el Local de Joves del poble. Una de les naus s’ha habilitat per acollir la Fira del Vent i esdeveniments diversos.

D’altres elements del recinte són la bassa esmentada, construïda perquè una fàbrica tèxtil té molta necessitat d’aigua per tenyir el fil i la roba, i la xemeneia, un dels signes d’identitat del poble.

La fàbrica ocupava 8.900 m2 i els edificis annexos, 836 m2. El mur de llinda original encerclava 60.509 m2 i mesurava 872 metres lineals.

Addicionalment, es va edificar la colònia de cases “Vista Alegre”,  construïda a prop del recinte fabril, coneguda com a “Poble Nou”, on hi residien els treballadors i treballadores vinguts de fora.

Per concertar una visita guiada, demaneu informació a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic.

Menu

Menú principal