Edificis i elements singulars

A banda dels que podeu trobar tot passejant per la Vila closa, destaquem els següents:

La creu de terme, situada a la Plaça Jacint Verdaguer, anomenada popularment “el Sol de Vila”. Senyalitzava l’encreuament de camins. Al segle XVIII s’hi fa arribar l’aigua: font, abeurador i rentadors.

El Celler Cooperatiu, ubicat al carrer del Sindicat. Construït el 1912 per encàrrec del Sindicat Agrícola del Pla de Cabra, malgrat el seu estil modernista, ja incopora alguns conceptes arquitectònics del noucentisme.

El Cementiri Municipal, a la carretera de Cabra del Camp, construït l’any 1907 pel vallenc Joan Plana. La porta de ferro és de Joan Saperas, planenc. Recentment se n’ha fet una ampliació i s’hi ha afegit un columbari. Obre els diumenges al matí.

L’Edifici Històric de l’Escola, al Raval de Sant Ramon amb el carrer de les Escoles, construït l’any 1934 per l’arquitecte barceloní Jeroni Martorell. L’Escola Sant Ramon va ser fundada per iniciativa de l’Ajuntament presidit per l’alcalde Magí Calaf i Pons.

El Molí de la Vila, a tocar de l’Església de Sant Ramon, obtenia l'aigua provinent de la Fonollosa mitjançant una sèquia que comunicava també amb d’altres molins particulars.

L’Ajuntament. L’edifici que actualment l’acull era, fins al segle XIX l’hospital de la vila. Entre 1880 i 1889 es va transformar en escola d’instrucció pública i al primer pis s’hi van instal·lar les oficines municipals, que en l’actualitat l’ocupen sencer.

 

Antics rentadors públics. A tocar de la Plaça Jacint Verdaguer, es conserva un dels dos rentadors públics que havien existit al Pla (els de la plaça de la Vila es van enderrocar). Un espai que ens recorda el treball de les dones de rentar la roba a cops de pala, amb el sabó de casa i el blauet. Un espai de dones on es feia “safareig”, allí es rentava i es parlava.

Menu

Menú principal