Església romànica de Sant Ramon

Temple romànic construït a principis del segle XIII, situat a l’extrem Nord del poble. És una fita dintre de la Ruta del Cister.

Primer, es va dedicar a Santa Maria; després, a la Mare de Déu del Roser i, als inicis del segle XX, a Sant Ramon de Penyafort.

Amb una planta de creu llatina, d’una sola nau i absis semicircular, cal destacar-ne la portalada, de gran riquesa escultòrica, amb setze columnetes amb capitells decorats i l’escena del Pessebre. També, la gran rosassa, que dóna llum a l’interior i que és gairebé idèntica a la de Santes Creus, i l’escala de cargol per la qual s’accedeix a la teulada. Hi ha molts d’altres elements d’interès que, a primer cop d’ull, passen desapercebuts.

Entre aquests, els esbossos de la rosassa que es poden veure en alguns blocs de pedra tant a dins com a fora i, també, el gravat amb la carícia del rei Herodes a Salomé un cop aquesta li ha lliurat el cap de Sant Joan Baptista.

Per aprofundir en el coneixement d’aquest monument, us recomanem la lectura del llibre L’església del Pla de Santa Maria. Un exemple del romànic tardà, de M. Joana Virgili i Gasol, que subratlla el valor arquitectònic i escultòric del temple. Es pot adquirir a les llibreries del municipi.

L’any 1951 va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional.

El 2016 el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar delimitar el seu entorn de protecció per garantir la pervivència dels seus “múltiples valors culturals” en les millors condicions possibles.

De forma periòdica s’hi organitzen concerts d’orgue. Aquest és neogòtic, d’un teclat, i originari de la Capella del Col·legi Notre-Dame (Bèlgica). Va ésser construït pels germans Gheude el 1876.

El 1988 va ser adquirit per la Parròquia del Pla de Santa Maria, on va ésser restaurat i remuntat per Wilfred Praet, amb l’afegit d’un Ple dels mateixos orgueners, recuperat d’un orgue desaparegut.

S’hi celebren, també, d’altres actes culturals i s’hi fan celebracions religioses en dies puntuals.

Aquesta Església no s’ha de confondre amb l’Ermita de Sant Ramon, a poc més de dos quilòmetres del poble, a tocar del terme de Figuerola.

S’hi pot concertar una visita guiada trucant a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic.

Menu

Menú principal