Ple municipal: s'elimina la matrícula de la Llar d'Infants

01/08/2019

Ple municipal: s'elimina la matrícula de la Llar d'Infants

 

El ple municipal del passat dimarts 30 de juliol va aprovar l’eliminació de la taxa de matrícula de la Llar d’Infants Quatrevents. D’aquesta manera, cada família s’estalviarà 180 euros pel primer fill i 150 pel segon.

A més, els preus de la mensualitat per al pròxim curs es mantenen igual que el 2018-19 i s’amplia l’horari: no caldrà pagar servei d’acollida per arribar a partir de les 8 del matí. Aquesta mesura pot arribar a suposar un estalvi addicional de 198 euros anuals més per cada nen.

La Llar també ha ampliat l’horari i el servei durant el mes de juliol, que ara és de 8.00 a 15.00 h. mentre abans anava de 9.00 a 13.00 h. A més, s’ofereix també servei de menjador que abans només es donava de setembre a juny. Aquestes mesures han entrat en vigor ja durant el juliol de 2019.

En el ple es va aprovar també una modificació del reglament que permetrà a les famílies estalviar-se de portar tovalloletes, mocadors, colònia i ampolles d’aigua. A partir d’ara, se’n farà càrrec l’Ajuntament.

La mesura es va aprovar amb les reformes de l’ordenança fiscal que regula els preus de la llar d’infants i del reglament de funcionament d’aquesta. Pel que fa als preus, hi van votar a favor els grups de Junts pel Pla i la CUP. El regidor d’ERC, Josep Maria Canela, va votar en contra al·legant que caldria incorporar-hi exempcions i bonificacions.

En la modificació del reglament, la CUP va proposar incorporar altres mesures per permetre l’alletament matern, visites de les famílies i els infants a la Llar prèvies a la matrícula, millorar els protocols per a casos de maltractament físic, psicològic o abús sexual i trucar directament al 112 en cas d’accident greu. Aquestes propostes van ser acceptada per l’equip de govern i l’aprovació es va produir per unanimitat.

També es va acordar a proposta de la CUP que, en una futura modificació del reglament, s’establiran places reservades per a infants amb necessitats educatives especials.

 

Homenatge a Asun García

El Ple municipal va retre homenatge a Asun García, treballadora de la Brigada Municipal del Pla, que s’ha jubilat recentment. Nascuda a Navarra i criada al País Basc, l’Asun viu al Pla des de fa 25 anys i els darrers 16 ha format part de a la Brigada Municipal.

Durant aquest temps, ha treballat intensament per mantenir nets els carrers i les places de la Vila. Els usuaris de la Deixalleria també la coneixen bé perquè ha estat l’encarregada de vetllar pel seu bon funcionament durant els horaris d’obertura.

Una placa, un ram de flors i la felicitació dels regidors i dels seus companys de la Brigada van posar de manifest l’estima que s’ha guanyat entre veïns i veïnes del municipi.

 

Revisió del Padró

En el Ple es va aprovar així mateix la revisió del padró municipal realitzada a primer de gener del 2019. El resultat és que El Pla va créixer en 59 habitants al llarg de 2018. Tot i així, hi va haver més defuncions (21) que naixements (15). Les altes per canvi de residència són, sobretot, procedents de l’estranger.

 

Pressupostos participatius

El grup municipal de la CUP va presentar dues mocions en el plenari. La primera proposava començar els treballs per desenvolupar uns pressupostos participatius al Pla de forma immediata amb l’objectiu que es poguessin implantar ja per al 2020.

L’equip de govern va objectar que els terminis eren massa justos i es va acordar treballar cara a al 2021. Així, es va aprovar per unanimitat crear una comissió amb representants dels grups polítics, les entitats i la ciutadania per desenvolupar les regles que hauran de permetre posar en pràctica la iniciativa.

 

Moció sobre enregistrament dels Plens

La CUP va presentar una altra moció demanant que l’Ajuntament es faci càrrec d’enregistrar els plens en vídeo. retransmetre’ls en viu i penjar-los a Internet. El text va ser rebutjat pels vots de Junts pel Pla amb l’argument que ja s’informa dels plens a través de la pàgina web, les xarxes socials i per altres vies. CUP i ERC hi van votar a favor.

La CUP ja anunciava en la moció que, atès que la normativa ho permet, la formació enregistrarà pel seu compte els plens del Pla i els penjarà a les xarxes. Ho van posar en pràctica des de l’inici del plenari, que va quedar enregistrat i ha estat publicat a YouTube. Podeu veure el vídeo, que dura 54 minuts, en aquest enllaç.

 

Moció sobre seguretat ciutadana

Al Ple es va aprovar una tercera moció amb mesures per impulsar la seguretat ciutadana al municipi. S’hi insta el govern de la Generalitat, la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a impulsar les actuacions necessàries per millorar la seguretat.

També es reclama que l’Estat pagui els 800 milions d’euros que es deuen a la Generalitat per tal que es puguin millorar els recursos dels Mossos d’Esquadra i es proposa signar l’acord amb el departament d’Interior per instal·lar lectors de matrícules als accessos al municipi. El text, presentat per Junts pel Pla a partir d’un redactat formulat per l’Associació Catalana de Municipis, es va aprovar amb els vots de Junts i ERC i l’abstenció de la CUP, que considera que les mesures són insuficients.

 

Precs

En l’últim punt de l’ordre del dia, la CUP va formular quatre precs. El primer, que s’estableixi un pas de vianants per accedir al Camí d’Alió. El segon, donar més difusió a les licitacions que es fan. El tercer, que es convidi les regidores del grup a les reunions de veïns que es fan per tractar temes puntuals. Finalment, es va demanar que es netegi i millori la zona de fumadors de la Piscina Municipal.

 

Preguntes

El regidor d’ERC, Josep Maria Canela, es va interessar per la futura obertura de la Mediateca de l’Escola Sant Ramon al poble. L’Alcalde, Mateu Montserrat, va respondre que s’hi està treballant però que en donarà més detalls per escrit.

Les regidores de la CUP van preguntar si es reactivarà la Comissió de Civisme que es va crear en la passada legislatura. L’Alcalde va respondre afirmativament.

També van preguntar pel control dels aparcaments a la Réria i la possibilitat de crear una zona de càrrega i descàrrega. L’Alcalde va explicar que els Mossos d’Esquadra passen un parell de cops per setmana i en cada ocasió ho fan dues vegades amb mitja hora de diferència. Si en aquest termini troben vehicles que no s’han mogut de lloc, els multen. Va subratllar que es té constància que hi ha veïns que no compleixen la normativa i tenen el cotxe permanentment aparcat en aquest carrer.

Quant a la zona de càrrega i descàrrega, l’Alcalde va explicar que els comerços disposen de claus per treure puntualment determinades pilones. Si no tenen les claus, poden sol·licitar-les a l’Ajuntament. Quant a la possibilitat d’ampliar aquesta zona de càrrega i descàrrega, l’Alcalde va anunciar que s’estudiarà.

Finalment, les regidores de la CUP van interessar-se pel servei de Correus i pel fet que l’empleada que fa el repartiment ha de pagar el lloguer del local que utilitza, a la Plaça de l’Església, quan en d’altres municipis s’han cedit dependències municipals.

L’Alcalde va explicar que Correus és una empresa privada i que l’Ajuntament no pot cedir-los un local sense contrapartides ja que s’estaria creant un greuge comparatiu amb d’altres empreses o fins i tot caient en malversació de fons públics. Va afegir que es va oferir a l’actual empleada destinada al Pla de disposar del l’antic local de la Caixa Rural, a l’edifici de la Cooperativa a la Réria, a canvi d’encarregar-se de repartir els butlletins municipals i els programes de Festes. D’aquesta manera, va precisar, hi hauria una contraprestació per la cessió del local. La cartera, però, va rebutjar l’oferta. L’Alcalde lamenta aquest fet perquè creu que aquest local permetria atendre el públic en condicions molt millors i ampliar l’horari d’accés als apartats de correus.

Prèviament, la CUP ja havia formulat algunes preguntes per demanar aclariments en el punt dedicat a donar comptes dels decrets d’Alcaldia i actes de la Junta de Govern. Així, es van interessar per la contractació d’un Guarda Rural que ha aprovat l’Ajuntament. Es tracta de Juan José Soler Muñoz, que ja va prestar aquest servei durant l’any passat. L’Alcalde va explicar que vistos els bons resultats de la temporada passada, es va acordar tornar-lo a contractar durant els tres mesos d’estiu. S’encarrega de vigilar qüestions com ara que no es facin abocaments de purins fora de la normativa i també vigila dins del casc urbà a les nits.

La CUP es va interessar també pel fet que l’Ajuntament va pagar la sonorització del debat de la passada campanya electoral a les eleccions municipals. L’Alcalde va explicar que el setmanari El Vallenc va organitzar el debat però que no hi posava l’equip de so. En tractar-se d’un acte en el qual participaven totes les candidatures, l’Ajuntament va optar per assumir el cost de la sonorització per tal d’assegurar que els assistents poguessin escoltar amb comoditat les intervencions.

També van preguntar a què correspon la factura que s’ha abonat a un procurador judicial. En aquest cas va respondre el Secretari, Josep Lluís Valero, per explicar que es tracta d’una despesa associada al contenciós administratiu que va interposar Ramon Roset contra l’Ajuntament. La sentència d’aquest va ser favorable al municipi.

 

Menu

Menú principal