Nou desfibril·lador a la plaça de la vila

06/05/2017

Nou desfibril·lador a la plaça de la vila

El Pla, municipi cardioprotegit

NOU DESFIBRIL·LADOR A LA PLAÇA DE LA VILA

Amb la instal·lació d’un tercer desfibril·lador (DEA) a l’espai públic, concretament a la Plaça de la Vila, el Pla de Santa Maria assoleix la consideració de municipi cardioprotegit. Per tal que el nombre més gran possible de persones coneguin el funcionament d’aquests aparells, el dimecres 26 d’abril va tenir lloc una xerrada a l’Ajuntament sobre l’ús d’aquests aparells.

Els altres dos DEA del Pla estan situats al Pavelló poliesportiu municipal, al carrer de les Escoles, i al Consultori Mèdic, al carrer del Treball. Cada aparell té un cost de 1.400 euros que ha estat assumit per l’Ajuntament. Els aparells estan dotats d’instruccions escrites i també d’un sistema de guiatge per veu, pas a pas, que facilita la seva utilització per qualsevol persona, encara que no tingui formació prèvia.

El 70 per cent d’aturades cardíaques estan causades per fibril·lació ventricular. Un cop el cor s’atura i deixa de bombar sang a la resta del cos, la víctima pateix una pèrdua brusca de consciència i hi ha un gran risc de mort o de patir lesions cerebrals severes.

Es calcula que tan sols sobreviuen el 10 per cent de persones que pateixen una aturada cardíaca sobtada lluny d’un centre mèdic. Moltes s’haurien pogut salvar si s’hagués fet una intervenció ràpida amb un DEA. De fet, l’actuació ràpida amb un desfibril·lador multiplica fins a 20 les possibilitats de supervivència.

El protocol d’actuació davant una situació d’aturada cardíaca preveu, a més de trucar immediatament als serveis d’urgència (112), activar el desfibril·lador, col·locar els elèctrodes i seguir les instruccions que va dictant el mateix aparell. En una gran majoria de casos s’aconsegueix reactivar el funcionament del cor i això permet esperar amb garanties l’arribada dels serveis d’emergència.

L’eficàcia d’aquest sistema ha fet que cada vegada siguin més els equipaments i espais públics que compten amb aparells de reanimació cardíaca. També són cada cop més freqüents els casos de persones que poden explicar que l’ús a temps d’un DEA els ha salvat la vida.

Data: 06-05-2017

Menu

Menú principal

Formulari de cerca