Les façanes de La Fàbrica es comencen a posar guapes

18/09/2020

Les façanes de La Fàbrica es comencen a posar guapes

 

Les obres de restauració de les façanes de la fàbrica ja estan en marxa. Són treballs que formen part del projecte Feder “Alt Camp. Història i patrimoni, les arrels d’una terra”. Les realitza l’empresa Solvetia, de Barcelona, i tot i que tenen un termini de set mesos, es preveu que s’enllestiran força més ràpid.

Les obres es centren en la façana de les antigues naus pel cantó de l’entrada principal, al Passeig del Pla, i pel cantó de l’Avinguda Gaudí. En aquesta part s’enderrocarà part del tram de la muralla que encara es conserva i es substituirà per un reixat igual que el que envolta la bassa i el parc. També s’obrirà un accés a les naus per poder entrar a l’espai que s’ha destinat a magatzem de la Brigada Municipal.

Al sector de l’entrada principal, a més de les façanes de les naus i dels blocs d’oficines, es restaurarà l’exterior de la porteria i els magatzems, així com del local de joves, que havia estat la fusteria.

També s’arreglaran i es reconstruiran les jardineres que envolten la casa del director. La façana d’aquest edifici quedarà pendent de rehabilitar, a l’espera d’una subvenció que l’Ajuntament ha sol·licitat al departament de Cultura de la Generalitat.

Als blocs d’oficines es recuperarà la forma original de les finestres i es canviarà la porta d’accés al local del Col·lectiu de Dones per una de fusta, per donar a l’edifici l’aspecte que tenia en els seus orígens. L’any passat ja es va arranjar l’altre bloc, que ara acull els lavabos.

Les façanes originals no estaven pintades sinó recobertes només de morter de calç, que el temps ha anat enfosquint. Ara es pintaran d’un color que resulti el més aproximat i respectuós possible amb l’original.

La part de la fàbrica que haurà d’acollir la residència no es restaurarà de moment. L’obra es farà quan es rehabiliti aquesta part de l’edifici. Tampoc no sobre la façana que dona al carrer Filadores, que ja es va pintar fa uns anys.

Les obres actuals es van adjudicar per un cost de 174.000 euros, amb l’IVA inclòs. El fons europeu aporta el 50% del preu original del projecte sense IVA, que era de 180.000 euros. La resta, en aquest cas 84.000 euros, va a càrrec de l’Ajuntament, que va avançar la seva aportació al Consell Comarcal perquè aquest fes la licitació.

El projecte “Alt Camp. Història i patrimoni” inclou actuacions en vuit municipis diferents de la comarca, una bona part de les quals ja s’han iniciat o realitzat. L’objectiu és donar valor a l’oferta de monuments i edificis singulars per convertir-los en un atractiu turístic i enfortir aquest sector.

La museïtzació del Centre d’Interpretació del Tèxtil també forma part d’aquest projecte. Tot i que els treballs ja haurien d’haver començat, el context actual ha endarrerit la licitació i es preveu que el Consell la porti a terme ben aviat.

Menu

Menú principal

Formulari de cerca