La curiosa història dels “germans” dels capgrossos del Pla

17/08/2021

La curiosa història dels “germans” dels capgrossos del Pla

La fotografia que acompanya aquest text mostra uns capgrossos que s’assemblen molt als del Pla de Santa Maria. En realitat, però, són de Vall-de-roures, a la comarca del Matarranya. Malauradament, ja no es conserven.

Els capgrossos del Pla els va comprar la Fàbrica Martí, Llopart i Trenchs, l’any 1920 a la botiga El Ingenio, de Barcelona, amb l’aportació dels treballadors, que van donar una petita part del seu sou. Popularment, es diu que el capgròs que porta barret es va fer a imatge del senyor Joan Trenchs, nascut a Valls, que era un dels socis de l’empresa i el que va fer que s’instal·lés al Pla.

Ara fa quatre anys, el 2017, quan es va celebrar el centenari de La Fàbrica, des de l’Ajuntament del Pla, vam intentar trobar una fotografia del senyor Trenchs, però no ho vam aconseguir. Encara seguim buscant i ens ajuda molt el senyor Antoni Trenchs i Mola, besnet d’un germà de Joan Trenchs. Ell va demanar ajuda a un expert en gegants i capgrossos per si a través de l’arxiu de la botiga El Ingenio es podia trobar aquesta fotografia.

Gràcies a aquest expert, el senyor Jordi Miralles, hem descobert que els capgrossos del Pla tenien “germans” i alguns encara existeixen. L’escultor que els va fer es deia Eusebi Vidal i Cosp i treballava per a El Ingenio. Va fer capgrossos per a molts pobles i ciutats i alguns eren fets amb el mateix motllo.

A Morella, al Maestrat, hi ha dos capgrossos (allà els diuen “cabuts”) que encara surten a les festes i que s’assemblen molt, però molt, als nostres senyor i senyora Trenchs. Els podeu veure en les fotografies en color que publiquem.

Sembla que hi havia hagut més germans en altres indrets de Catalunya, del País Valencià i de les Illes. Hem trobat dues fotografies més. Una correspon a Granollers i, a la dreta, també hi ha un personatge molt similar a la senyora Trenchs. L’altra és dels capgrossos vells de Girona i els dos del centre recorden al manyo i al català del Pla.

L'Ajuntament del Pla de Santa Maria envia, des d'aquesta pàgina, una salutació als “germans” i un agraïment als senyors Antoni Trenchs i Jordi Miralles.

Menu

Menú principal