Exposició commemorativa del 30 aniversari de l’oposició popular al Pla de Residus

23/03/2022

Exposició commemorativa del 30 aniversari de l’oposició popular al Pla de Residus

 

La Sala de Plens de l’Ajuntament del Pla acull fins el 29 d’abril una exposició que recorda la lluita popular contra el Pla de Residus Industrials de la Generalitat de Catalunya. L’exposició s’havia de fer coincidint amb el 30 aniversari dels fets, que van tenir lloc el 1990, però s’ha endarrerit per causa de la pandèmia.

La inauguració tindrà lloc divendres 25 de març a les 7 de la tarda i el dijous 7 d’abril acollirà una taula rodona en la que participaran algunes de les persones que van estar implicades en l’oposició al projecte. En els pròxims mesos, la mostra serà itinerant per diversos pobles de la Conca de Barberà i a l’octubre tornarà al Pla amb motiu de la Fira del Vent.

El muntatge consta d’un conjunt de plafons en els quals, amb textos, fotografies i retalls de premsa de l’època, es recullen els antecedents, la proposta de pla de residus, l’oposició popular i una detallada cronologia dels fets que van tenir lloc entre el gener i el setembre de 1990. El recorregut culmina amb la retirada de la proposta, que va assolir un enorme rebuig a tot Catalunya.

La mostra es complementa amb una pàgina web, pladeresidus1990.cat, que conté un relat molt detallat dels fets i la cronologia, així com una gran quantitat de documentació en diferents formats. S’hi poden trobar retalls de premsa, cartells, fotografies i enregistraments en vídeo.

La major part d’aquests materials s’han conservat durant més de trenta anys en un habitatge particular del Pla de Santa Maria, com a arxiu de la Coordinadora Anti Pla de Residus del Pla. Entre la documentació, hi ha un llibre de gran format, amb més de 200 fulls que contenen el recull de premsa ordenat cronològicament.

També s’han conservat els setze plafons que constituïen una exposició que va recórrer diversos municipis implicats en la mobilització. L’objectiu de la Coordinadora era conservar tot aquest material per a l’ús i consulta de les generacions futures.

Aquest conjunt s’ha complementat ara amb aportacions de persones que van intervenir en la lluita popular i van conservar cartells, fulls informatius i altres retalls de premsa. Tot aquest material serà dipositat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp.

L’exposició ha estat produïda per l’empresa Cultura i Paisatge amb el suport de l’Ajuntament del Pla de Santa Maria i la Diputació de Tarragona. S’hi ha rebut aportacions de diverses persones i dels arxius comarcals de l’Alt Camp i de la Conca, així com d’altres entitats. La coordinació ha anat a càrrec de Josep Maria Rovira.

Menu

Menú principal