En marxa la segona fase de la rehabilitació de La Fàbrica

26/05/2022

En marxa la segona fase de la rehabilitació de La Fàbrica

 

La segona fase de les obres de rehabilitació de La Fàbrica ha començat aquest estiu. L’empresa barcelonina Solvetia ha guanyat la licitació de la nova etapa, que té un pressupost de 943.000 euros. Aquesta mateixa firma està duent a terme els treballs actuals i anteriorment va fer també les façanes del recinte firal i l’exterior de la casa del director.

La segona fase estarà centrada en els tancaments exteriors, sobretot portes i finestres, envans i aïllament tèrmic. A més, es desplegaran tres xarxes d’instal·lacions: la recollida d’aigües residuals connectada amb el clavegueram i les escomeses i distribucions principals d’aigua potable i d’electricitat.

La primera fase està ja molt avançada i es pot veure el progrés de les obres de les teulades des de l’exterior, a l’avinguda Gaudí o al passeig del Pla. En total, s’han desmuntat 4.000 metres quadrats de teulada.

Una part substancial, menys evident des del carrer, ja s’ha reconstruït. S’han canviat les rajoles per taulells de fusta i plaques asfàltiques impermeabilitzants.

Per a la filera inferior de teules s’han utilitzat peces noves, mentre que per a la superior s’aprofiten les antigues. D’aquesta manera, la coberta mostra el mateix aspecte després d’haver estat rehabilitada.

Les encavallades de fusta s’han sorrejat per treure’n la pintura i se’ls ha fet un tractament contra els fongs. A la segona fase també es tractaran contra el foc. En algunes s’hi ha hagut de fer reparacions i reforços allà on estaven afectades per la humitat, però gairebé totes s’han pogut aprofitar i se n’han posat molt poques de noves.

Per contra, les corretges –les bigues que uneixen les encavallades– estaven molt malmeses i moltes s’han hagut de canviar. El mateix ha passat amb parets que l’aigua havia deteriorat i que s’han hagut d’aterrar i refer tot i que no estava previst.

A mesura que avancen les obres, des de l’interior es comença a intuir la configuració de la residència i es poden distingir les zones d’habitacions, els patis interiors i el passadís de serveis, que separarà aquest equipament del recinte firal. Patis i passadís quedaran a cel obert i ocupen una superfície d’uns 500 metres quadrats, aproximadament, on no es refan les teulades.

Quan les obres finalitzin, les encavallades de fusta només seran visibles en aquests espais descoberts i a la zona destinada a menjador, situada a l’antiga tintoreria. A la resta quedaran tapades per un fals sostre que també amagarà les instal·lacions. Així, l’aspecte de les naus serà molt diferent del que presenten les que s’han destinat a recinte firal.

Menu

Menú principal