El Ple municipal aprova les tarifes de l’aigua per al 2023

05/02/2023

El Ple municipal aprova les tarifes de l’aigua per al 2023

 

Les tarifes de l’aigua per al 2023 tindran un augment molt menor del que sol·licitava l’empresa Agbar gràcies a l’acord al que s’ha arribat amb l’Ajuntament. Els preus es van aprovar en el ple del passat dimarts 31 de gener amb els vots favorables de Junts pel Pla i ERC-AM i els vots en contra de la CUP-Amunt.

Agbar havia proposat un increment global de 80.000 euros per a aquest any. Finalment, aquesta pujada s’ha reduït a uns 30.000 euros. El motiu de l’augment de preu és degut principalment a l’encariment de l’electricitat, que és necessària per bombar l’aigua dels pous i fer-la arribar als dipòsits municipals durant les 24 hores del dia.

La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques als pous municipals i la millora de la xarxa de conducció per evitar pèrdues permetran compensar aquesta pujada. L’acord el va explicar el primer tinent d’alcalde, Josep Silvestre, que va aclarir que l’Ajuntament disposa d’una subvenció de 500.000 euros procedent dels fons europeus Next Generation.

Aquests diners es destinaran a millorar la xarxa de distribució en baixa, és a dir, la que porta l’aigua a les cases. L’antiguitat i el mal estat d’aquesta xarxa fa que es perdi gairebé el 60% del líquid que hi circula i les obres que es duran a terme reduiran molt aquesta pèrdua.

La instal·lació de plaques solars als pous permetrà reduir sensiblement l’electricitat que es consumeix de la xarxa. La suma dels dos factors, haver de bombar menys aigua i disposar de la corrent d’autoconsum, permetrà compensar l’increment de la factura elèctrica.

L’Ajuntament ha posat en marxa el procés per a la municipalització del servei d’aigua després que va vèncer el contracte amb Agbar. Aquest canvi, però, no es pot fer d’avui per demà i per això s’ha prorrogat la gestió de l’empresa.

Roger Estrada, nou regidor de la CUP

En el ple del dia 31 va prendre possessió de l’acta el regidor de la CUP Roger Estrada, que substitueix la cap de llista, Tània Solé. Aquesta va renunciar l’octubre passat a causa de les seves obligacions familiars. Estrada ocupava el número 6 a la llista, però les persones que figuraven abans que ell a la candidatura van rebutjar el càrrec.

En l’apartat de mocions, es va debatre un text presentat per la CUP que demanava a l’equip de govern una relació precisa i detallada de totes les despeses realitzades per l’Ajuntament des de l’any 2000 en relació al recinte de la Fàbrica i les subvencions o altres fonts d’ingressos rebudes. La moció exigia la presentació d’aquest informe abans de les eleccions municipals.

L’Alcalde, Mateu Montserrat, va explicar que l’informe amb el grau de precisió que es demanava, un període de 22 anys de temps i el termini fixat requeriria la dedicació gairebé en exclusiva d’una persona de l’administració municipal. Els treballs realitzats al recinte de la  fàbrica abasten des de l’ampliació del carrer del Treball fins a les obres actuals de la futura residència.

Entremig hi hauria la construcció del restaurant, la creació del centre d’interpretació del tèxtil i el museu agrícola, la rehabilitació del recinte firal i la renovació de les façanes, entre d’altres treballs. Finalment els regidors de la CUP van estar d’acord a retirar la moció i a crear una comissió amb representants de tots els partits per revisar conjuntament aquest conjunt de despeses i les subvencions rebudes.

En el ple també es va aprovar apujar el sou dels treballadors de l’Ajuntament del Pla un 2,5 per cent per al 2023 i demanar al Consell Comarcal un estudi per a la gestió integrada del sanejament de les aigües residuals.

En l’apartat de preguntes, la CUP es va interessar per les pròximes obres públiques a realitzar per l’Ajuntament. Josep Silvestre va detallar que les primeres que es duran a terme seran la millora dels accessos al camp de futbol i la reforma del carrer Joan Trenchs.

Més endavant, va afegir, es posaran en marxa les obres del gual de Baiona i la millora de la xarxa d’aigua, a la qual ja s’havia referit. Per als últims mesos de l’any quedarà la reforma del Centre Cívic, que es farà a cavall d’aquest any i el vinent. Pel que fa a la cruïlla dels carrer Baldrich i el camí del Bosc, està pendent que Telefònica canviï l’emplaçament del pal de telèfon que hi ha al centre.

Menu

Menú principal