Crònica del ple municipal del 27 de juliol de 2021

 

El ple ordinari del 27 de juliol de 2021 va comptar amb la presència de vuit regidors dels onze que formen el consistori, per l’absència de tres membres del grup de Junts pel Pla. Meritxell Pau està de baixa per malaltia i Josep Torrents Manjón-Cabeza i Jordi Buldó van excusar l’assistència per motius personals. Tots els punts sotmesos a votació es van aprovar per unanimitat.

La sessió es va iniciar amb els habituals afers de tràmit: aprovació de l’acta de la sessió anterior i dació de comptes dels acords de juntes de govern, conciliacions i arqueig de caixa i decrets de la Presidència.

En aquest punt, el regidor d’ERC-AM, Josep Maria Canela, va demanar que es doni la màxima difusió a la convocatòria del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de subvencions destinades a incentivar la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil. L’Alcalde, Mateu Montserrat, en va prendre nota.

El punt 5 de l’ordre del dia era la fixació de les dues festes locals per al 2022. Com és costum, es va acordar que siguin el 7 de gener (Sant Ramon de Penyafort) i el 14 d’abril (Dijous Sant).

A continuació es va aprovar concedir una subvenció per a la restauració del Portal de Cal Gil, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. Aquest portal delimita l’accés al Carrer Major des de la Plaça de Pau Casals i era l’antiga entrada nord a la Vila Closa, el recinte emmurallat medieval.

Actualment presenta una decoració que mostra les eines de l’ofici de ferrer i merlets que evoquen una fortalesa. Ambdós elements van ser-hi afegits probablement al segle XIX. La subvenció concedida és de 4.350 euros i cobreix la meitat del pressupost de la rehabilitació de la façana, xifrat en 8.700 euros. La diferència ha d’anar a càrrec dels propietaris de l’edifici.

Els punts 7 i 8 consistien a acordar l’adhesió a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) i l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Aigua Pública (AMAP). Aquesta darrera és especialment important, atès que l’any vinent venç la concessió del servei públic d’aigua del Pla i cas que es decidís retornar a la gestió municipal, el suport de l’Associació pot ser de gran utilitat.

El punt 9 era l’aprovació inicial de la modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament urbanístic per establir un entorn de protecció al voltant de la Ruta de la Capona de les Barraques de pedra seca. Un cop l’aprovació sigui definitiva, en aquesta zona no s’hi podran construir edificis ni instal·lacions i quedarà reservada exclusivament a usos agrícoles. En aquest enllaç us podeu descarregar el document complet, redactat per Montserrat Oliva, arquitecte municipal.

El punt 10 també tenia a veure amb una modificació de les normes subsidiàries de planejament, en aquest cas, puntual i menor. El canvi afecta a la regulació de la distància de les construccions per a activitats ramaderes respecte del nucli urbà. L’aprovació inicial es va dur a terme el passat mes de març i en no haver-se presentat al·legacions, ara ja es considera provisional. L’últim pas és l’aprovació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat a Tarragona.

En l’apartat de mocions, n’hi havia quatre de presentades, dues d’ERC-AM i dues de la CUP-AMUNT. Amb tot, abans de començar el Ple, els regidors d’aquesta formació van demanar d’adherir-se també a les presentades per Esquerra.

La primera moció tenia com a objectiu que l’Ajuntament pagui els impostos estatals a l’Agència Tributària de Catalunya, en lloc de fer-ho a l’Agencia Tributaria estatal. El grup de Junts pel Pla va demanar de traspassar-la al següent ple per tenir temps d’estudiar amb deteniment els efectes pràctics que pot tenir. Els tres regidors de l’oposició van estar d’acord amb la proposta i, per tant, la moció es traslladarà al ple ordinari del pròxim mes de setembre.

La segona moció era en suport a l’amnistia. La va llegir Josep Maria Canela, regidor d’ERC-AM. Podeu descarregar-la des d’aquest enllaç.

La tercera moció, en suport a les persones encausades de l’Alt Camp i a Marcel Vivet i de rebuig a la sentència de l’Audiència Provincial que el condemna a cinc anys de presó, va ser llegida per Tània Solé, de la CUP-AMUNT. Podeu descarregar-la des d’aquest enllaç.

La darrera moció la va llegir el regidor de la CUP-AMUNT Guillem Fonts i té com a objectiu fomentar la instal·lació d’energia solar fotovoltaica per a autoconsum. El grup de Junts pel Pla va demanar de modificar-ne el punt segon. Així, es concretaran les mesures quan s’aprovin les ordenances fiscals, en el ple setembre. Els altres grups hi van estar d’acord i la moció es va aprovar, també per unanimitat, tal com la podeu descarregar d’aquest enllaç.

Finalment, l’apartat de precs i preguntes es va obrir amb la resposta de la qüestió de Josep Maria Canela que havia quedat pendent del plenari anterior: quin import paga en concepte de IBI la concessionària de l’autopista AP-2 pel seu pas pel Pla de Santa Maria. La quantitat és de 135.823,36 euros anuals que, quan venci la concessió, es deixaran de percebre.

Només es va formular una pregunta per part de la regidora Tània Solé, de la CUP:

“El tema de la furgoneta que igual venia a l’estiu per tornar a mesurar el tema de l’URSA?”

La regidora es referia a la unitat mòbil de mesura de la qualitat de l’aire de l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat de Catalunya. La resposta va anar a càrrec del primer tinent d’alcalde, Josep Silvestre:

“Està previst que demà la instal·lin. No ho hem publicat perquè en sec ens diuen ‘demà’ i en sec ens diuen ‘la setmana que ve’. A vegades ens han dit ‘la instal·lem avui…’ Quan la tinguem instal·lada, ja ho direm. En principi la porten i diuen que per quinze dies, però l’altre cop hi va ser més dies”.

Tània Solé va afegir:

“Una altra pregunta, l’URSA ho sap?”.

En aquest cas, va respondre l’Alcalde, Mateu Montserrat, de forma lacònica: “No”.

Com que no hi va haver més preguntes, l’Alcalde va aixecar la sessió desitjant a tothom bones vacances i bon estiu.

Menu

Menú principal