Crònica del Ple Municipal del 31 de gener de 2023

El Ple Municipal del 31 de gener de 2021 es va iniciar amb la presa de possessió de l’acta de regidor de Roger Estrada i Roig, de la CUP-Amunt. Estrada substitueix la cap de llista d’aquesta formació, Tània Solé, que va renunciar l’octubre passat a causa de les seves obligacions familiars. El nou regidor ocupava el número 6 a la candidatura, però les persones que hi figuraven abans que ell van rebutjar el càrrec.

A continuació van tenir lloc els habituals punts de tràmit: aprovació de l’acta de la sessió anterior i dació de comptes dels acords de Junta de Govern, decrets d’Alcaldia i arqueig de caixa.

El següent punt, que es va aprovar per unanimitat, era l’increment de sou dels treballadors de l’Ajuntament un 2,5 per cent per al 2023.

El punt més destacat de l’ordre del dia era l’aprovació de les tarifes de l’aigua per al 2023. En aquest sentit, s’ha arribat a un acord amb l’empresa concessionària, Agbar, per limitar l’increment que aquesta demanava.

L’acord el va explicar el primer tinent d’alcalde, Josep Silvestre, que va aclarir que l’Ajuntament disposa d’una subvenció de 500.000 euros procedent dels fons europeus Next Generation. Aquests diners es destinaran a millorar la xarxa de distribució en baixa, és a dir, la que porta l’aigua a les cases. L’antiguitat i el mal estat d’aquesta xarxa fa que es perdi gairebé el 60% del líquid que hi circula i les obres que es duran a terme reduiran molt aquesta pèrdua.

La instal·lació de plaques solars als pous permetrà reduir sensiblement l’electricitat que es consumeix de la xarxa. La suma dels dos factors, haver de bombar menys aigua i disposar de la corrent d’autoconsum, permetrà compensar l’increment de la factura elèctrica que Agbar havia calculat en 80.000 euros per al 2023. Aquests diners, que es repercuteixen en el rebut de l’aigua que reben les famílies, es reduiran fins a uns 30.000 euros.

Les tarifes es van aprovar amb els vots favorables dels grups de Junts pel Pla i Esquerra Republicana. Els dos regidors de la CUP van votar-hi en contra perquè consideren que l’augment és massa sobtat i van demanar un pla de contingència. Josep Silvestre va explicar que justament el que s’ha fet és un pla de xoc per evitar que la pujada de preu fos encara més forta.

El punt número 8, aprovat també per unanimitat, era la sol·licitud al Consell Comarcal d’un estudi per a la gestió integrada del sanejament de les aigües residuals.

En l’apartat de mocions, es va debatre un text presentat per la CUP que demanava a l’equip de govern una relació precisa i detallada de totes les despeses realitzades per l’Ajuntament des de l’any 2000 en relació al recinte de la Fàbrica i les subvencions o altres fonts d’ingressos rebudes. La moció exigia la presentació d’aquest informe abans de les eleccions municipals.

L’Alcalde, Mateu Montserrat, va explicar que elaborar l’informe per a un període de 22 anys, amb el grau de precisió demanat, i lliurar-lo el termini fixat requeriria la dedicació gairebé en exclusiva d’una persona de l’administració municipal. Els treballs realitzats al recinte de la  fàbrica abasten des de l’ampliació del carrer del Treball fins a les obres actuals de la futura residència.

Entremig hi hauria la construcció del restaurant, la creació del centre d’interpretació del tèxtil i el museu agrícola, la rehabilitació del recinte firal i la renovació de les façanes, entre d’altres treballs. Finalment els regidors de la CUP van estar d’acord a retirar la moció i a crear una comissió amb representants de tots els partits per revisar conjuntament aquest conjunt de despeses i les subvencions rebudes.

En l’apartat de preguntes, la CUP es va interessar per les pròximes obres públiques a realitzar per l’Ajuntament. Josep Silvestre va detallar que les primeres que es duran a terme seran la millora dels accessos al camp de futbol i la reforma del carrer Joan Trenchs.

Més endavant, va afegir, es posaran en marxa les obres del gual de Baiona i la millora de la xarxa d’aigua, a la qual ja s’havia referit. Per als últims mesos de l’any quedarà la reforma del Centre Cívic, que es farà a cavall d’aquest any i el vinent. Pel que fa a la cruïlla dels carrer Baldrich i el camí del Bosc, està pendent que Telefònica canviï l’emplaçament del pal de telèfon que hi ha al centre.

Menu

Menú principal