Crònica del Ple Municipal del 26 de maig de 2020

 

Els negocis i activitats del Pla que han que han estat afectats per la crisi del Covid-19 tindran una bonificació del 100% en la taxa d’escombraries. Els bars i restaurants tampoc no hauran de pagar per les terrasses que ocupen el carrer. Són les primeres mesures de l’Ajuntament del Pla per donar suport als establiments i es van aprovar per unanimitat en el ple municipal del passat dimarts 26

Els establiments i activitats que vulguin acollir-se a la bonificació de la taxa d’escombraries han de correspondre a activitats declarades “no essencials” pel govern de Madrid i han d’haver estat donats d’alta sis mesos abans de l’estat d’alarma. Els seus titulars hauran de presentar una sol·licitud acreditant que han estat tancats o que han disminuït en més d’un 50% els ingressos. Pel que fa a la taxa de terrasses, l’Ajuntament aplicarà d’ofici l’exempció de pagament, sense que els titulars hagin de demanar-ho.

El Plenari es va celebrar presencialment però sense públic a la sala. Els assistents estaven asseguts a dos metres de separació i tots duien mascareta. El regidor d’ERC, Josep Maria Canela, no va assistir al plenari perquè forma part d’un dels grups de vulnerabilitat davant el Coronavirus. També en va ser absent, per causes laborals, David Mateu, regidor de Junts pel Pla.

La sessió va començar amb els habituals punts de tràmit: aprovació de les actes dels últims plens (28 de gener i extraordinari del 3 de març), i dació de comptes dels decrets d’alcaldia, acords de juntes de govern i arqueig de caixa. També es va aprovar la utilització del model d’assistència de la Diputació de Tarragona per al control d’ingressos i despeses.

ERC, tot i l’absència del seu regidor, va presentar una moció per demanar que els ajuntaments es puguin endeutar i que s’elimini la regla de limitació de la despesa per als que estan en bona situació financera. La proposta va ser aprovada per unanimitat. En aquest enllaç podeu llegir el text complet de la moció.

En el torn de preguntes es va donar resposta a diverses qüestions plantejades també per ERC. Així, es va aclarir que l’Ajuntament està pendent de l’autorització del jutjat per enderrocar l’edifici de la Plaça Verdaguer 14, que està en estat ruïnós. Sobre les cases del carrer Joan Trenchs que són propietat de bancs i han estat ocupades, l’Ajuntament ha informat els propietaris, però no té marge d’actuació. Les famílies que hi viuen tenen menors a càrrec amb expedients que són gestionats pels Serveis Socials de l’Alt Camp.

En respostes a d’altres preguntes, es va anunciar que l’agent cívic que ha contractat el municipi actuarà durant l’estiu i s’ocuparà de vigilar els abocaments de purins i fangs de depuradora, per tal que es compleixi la normativa i evitar que es generin plagues de mosques. Així mateix, es va informar que la desinfecció dels carrers que es fa els dimarts i els divendres, s’ha endarrerit fins a les 10 de la nit i es mantindrà mentre duri l’estat d’alarma. Pel que fa a l’Escola Sant Ramon, es preveu que si hi ha necessitats extraordinàries per al curs vinent, es puguin utilitzar altres espais municipals.

La regidora de la CUP Tània Solé es va interessar per la reobertura de la Llar d’Infants del Pla. La portaveu de Junts pel Pla, Maria Teresa Ferré, va explicar que s’ha estat trucant a les famílies i només n’hi ha tres que s’han mostrat disposades a portar els nens, d’entre un i tres anys, al centre. De moment, les normes no permeten que els menors d’un any vagin a les llars d’infants.

“Potser si reobrim”, va afegir Ferré, “la gent s’animarà més. El que més costa és començar a portar els nens i veure que no passa res. No ho volem mirar en termes de rendibilitat sinó com a servei al municipi i a les famílies. I a mesura que el govern vagi canviant la normativa, ens anirem adaptant”.

L’Alcalde, Mateu Montserrat, va cloure el ple amb unes paraules d’agraïment “a tots els regidors, que han fet tot i més perquè les coses funcionin” i a “tots els treballadors municipals, que s’han posat a disposició de l’Ajuntament per col·laborar en les feines relacionades amb el Coronavirus”. “Ha estat una tasca difícil”, va afegir, “i esperem poder sortir-nos-en bé gràcies a l’esforç de tots”.

Menu

Menú principal

Formulari de cerca