Crònica del Ple Municipal del 29 de març de 2021

 

El ple de dimarts 29 de març de 2022 va tenir lloc a les vuit del vespre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Van excusar l’assistència les regidores Meritxell Pau (Junts pel Pla) i Tània Solé (CUP), per malaltia, i el regidor David Mateu (Junts pel Pla) per motius laborals.

La sessió es va iniciar amb els habituals punts de tràmit. L’acta de la sessió anterior es va aprovar per unanimitat. En la dació de comptes dels acords de Junta de Govern, el regidor d’ERC, Josep Maria Canela, va formular diverses qüestions.

Sobre l’aprovació, el passat 18 de gener, del projecte de reforma del carrer Joan Trenchs, va preguntar si s’ha informat els veïns del carrer. L’alcalde, Mateu Montserrat, va respondre que efectivament, els veïns han estat informats i que el carrer té greus problemes de clavegueram que afecten als cellers de les cases. Es canviaran les clavegueres i la recollida d’aigües pluvials i fecals es farà separadament. Tampoc no hi haurà voreres.

En relació a les bases del concurs literari “Vila del Pla”, Josep Maria Canela, va formular el prec d’obrir categories per a nois i noies de Batxillerat i per a adults. Així mateix, va suggerir que es modifiqui el nom del concurs, atès que actualment només és infantil i juvenil, i que sigui d’àmbit comarcal.

Quant al canvi de la modalitat de compensació a cooperació per al pla parcial d’urbanització del PP2 (situat al nord-est del casc urbà), Canela va demanar un aclariment dels motius del canvi. Mateu Montserrat va explicar que l’Ajuntament té una proposta per vendre un terreny de propietat municipal en el qual s’hi edificarien habitatges per a persones grans en modalitat de cooperativa. D’aquí la necessitat del canvi i també per endreçar una mica aquell sector. Tot plegat, va admetre, està en una fase molt embrionària i cas de dur-se a terme es faria per etapes.

La dació de comptes d’arqueig de caixa i dels decrets de presidència no van generar preguntes ni demandes d’aclariments.

El punt número 5 era el pla de gènere i d’igualtat d’oportunitats de l’Ajuntament, que va ser aprovat per unanimitat. El regidor de la CUP Guillem Fonts va fer constar el seu desig que sigui un ple efectiu i real.

El punt número 6  era una modificació en l’ordenança que regula l’impost de la plusvàlua per bonificar les transmissions que són producte d’herències i l’adaptació als canvis legislatius. Es va aprovar per unanimitat.

Protecció de les barraques de pedra seca

El punt número 7 era l’aprovació provisional de la modificació puntual de les Normes Subsidiàries de Planejament Urbanístic per delimitar un perímetre de protecció entorn de les barraques de la Ruta de la Capona. Es tracta del segon pas en el tràmit corresponent. El primer va tenir lloc el 27 de juliol de l’any passat, quan es va produir l’aprovació inicial. Ara la proposta anirà a la Comissió d’Urbanisme, que podrà aprovar-la, rebutjar-la o modificar-la.

El regidor Guillem Fonts va demanar alguns aclariments sobre els criteris per la delimitació del perímetre de protecció i per què es va presentar per separat de la modificació de les normes referida als horts solars.

Va respondre el primer tinent d’Alcalde, Josep Silvestre. Sobre el criteri dels perímetres, va aclarir que és una distància acordada pels tècnics que va dels 10 als 25 metres. També va anunciar que ara s’està estudiant ampliar aquesta protecció a d’altres barraques, fora de la Ruta de la Capona.

Quant a la presentació per separat, Silvestre va aclarir que és per agilitzar el tràmit, ja que si s’ajuntessin totes dues modificacions, s’endarreriria la seva entrada en vigor.

Josep Maria Canela va suggerir esmentar que les barraques són Patrimoni de la Humanitat de la Unesco en tota la documentació.

El punt es va aprovar per unanimitat.

El següent punt era l’aprovació definitiva d’una altra modificació en les normes urbanístiques, que regularitza les granges situades a menys d’un quilòmetre del municipi que ja estaven construïdes abans de l’entrada en vigor de la nova llei. Igualment es va aprovar amb tots els vots favorables.

Parcs fotovoltaics

El punt número 9 era una nova modificació de les Normes Subsidiàries de Planejament Urbanístic, en aquest cas inicial i per a la regulació de la implantació de plantes d’energies renovables. El text limita la zona on es podran instal·lar parcs fotovoltaics i eòlics. L’àrea permesa seria la part sud del terme municipal i quedaria delimitada pel polígon industrial i l’autopista. Així, d’aquesta cap a l’est i de la zona industrial en amunt no es podrien situar aquesta mena d’equips.

L’aprovació és inicial i posa en marxa un procés llarg. En primer lloc hi ha un període per presentar al·legacions, abans de passar de nou pel Plenari de l’Ajuntament. Posteriorment, la proposta passarà a la Comissió d’Urbanisme que la pot invalidar o bé imposar modificacions.

El procés pot durar aproximadament un any, durant el qual no es poden fer instal·lacions i, per tant, seguiria vigent la moratòria que ja es va aprovar en el seu moment. La modificació aprovada dimarts també estableix límits a les dimensions de les plantes fotovoltaiques i fixa una distància mínima entre elles. A més, es disposa que les línies elèctriques que es construeixin han de ser soterrades.

El regidor Guillem Fonts va demanar que es faci més ressò d’aquests temes i que els documents siguin més accessibles a la pàgina web. També va demanar que s’informi als grups d’oposició de manera més regular.

Josep Maria Canela va aprofitar per demanar que s’incrementi la bonificació del 25 per cent de l’IBI que l’Ajuntament ha aprovat per a les cases que instal·lin plaques fotovoltaiques. Josep Silvestre li va respondre que aquesta ha estat una mesura inicial i que es pot revisar en el futur.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Ampliació del Polígon Industrial

La darrera modificació de normes urbanístiques aprovada el passat dimarts 29 va ser una ampliació del Polígon Industrial d’un total de 37 hectàrees. L’Alcalde va explicar que es tracta de la zona que va des de damunt dels aiguamolls fins a la carretera de Vila-rodona i que l’expansió respon a les necessitats de creixement d’URSA i també a l’interès d’una altra empresa per situar-hi noves instal·lacions.

La CUP va votar contra l’ampliació perquè, segons Guillem Fonts, és innecessària ja que hi ha molt espai desocupat en la part ja urbanitzada del polígon. Mateu Montserrat, va explicar que d’una banda hi ha molts terrenys que són en mans de particulars que no els volen vendre i de l’altra, les empreses requereixen superfícies més grans. D’aquí la necessitat d’expandir-se. “Ho fem perquè hi ha un interès, no per que sí”, va concloure.

El punt es va aprovar amb els sis vots a favor dels regidors presents de Junts pel Pla, el vot en contra de la CUP i l’abstenció d’ERC.

En l’apartat de mocions, la regidora de Junts pel Pla Maria Teresa Ferré va llegir el manifest del Dia de la Dona, que us podeu descarregar en aquest enllaç. No hi va haver precs ni preguntes.

L’Alcalde va aprofitar el final del plenari per expressar públicament la seva preocupació pel PDU d’activitat econòmica de l’Alt Camp, que agrupa els polígons de Valls, Vila-rodona, Alió i El Pla:

“Divendres d’aquesta setmana, a Vila-rodona, es presenta el PDU que agafa els pobles d’El Pla, Vila-rodona, Valls i Alió, amb una estació de ferrocarril. Si s’arriba a fer això, que ara entra a exposició pública, penso que la nostra comarca se’n va de cap per avall. Com a Ajuntament, estem dintre perquè així ens ho han marcat. No està tancat del tot, ja que està en fase de procés de participació.

 ”El Polígon de Vila-rodona augmenta unes 400 hectàrees; Valls, també més de 400 cap a la zona del Camp d’Aviació i nosaltres som els que creixem menys. Cal tenir en compte que tots els polígons seran un de sol i nosaltres no podrem decidir res dins del nostre polígon.

”Divendres hi ha la presentació, després hi haurà el procés participatiu, se’n parlarà amb diferents entitats, la Cambra de Comerç i altres i hem de veure com podem presentar-hi al·legacions. Ja en vaig parlar en la inauguració de l’exposició del Pla de Residus. Hem d’esperar a veure què se’ns presenta i, a partir d’aquí, fer el que creguem convenient.”

Homenatge a Anna Prats

Un cop finalitzat formalment el plenari, va tenir lloc l’homenatge a Anna Prats, que ha estat infermera al Pla durant 30 anys, amb motiu de la seva jubilació. L’Alcalde, Mateu Montserrat li va agrair, en nom de tot el poble, la seva dedicació:

“Has estat una persona que t’has donat a la gent i no hi ha paraules per agrair el sentiment que has tingut de manera molt especial per a les persones grans, que sempre has estat al seu costat quan t’han necessitat. Mai has deixat a ningú de banda i sempre has estat al costat de les persones malaltes i les seves famílies. Això, crec, és molt d’agrair. Moltes gràcies”.

Anna Prats va rebre una placa commemorativa i un ram de flors i va adreçar unes paraules a tots els assistents:

“Moltes gràcies. Porto 30 anys en aquest poble. Vaig venir aquí amb la intenció de quedar-me dos o tres anys i tornar a marxar. Però vaig conèixer el Carles, vaig fer una família, vaig agafar arrels i aquí em vaig quedar.

”Els meus començaments aquí van ser molt complicats. Jo venia del món hospitalari, d’una UCI, d’un quiròfan… I vaig començar aquí dalt, al primer pis de l’Ajuntament vell, amb una taula vella, una bombeta, una nevera de 125 i poca cosa més. Per a mi va ser força dur el començament aquí. I el doctor Zarza tampoc em va ajudar gaire. No volia que anés al consultori, allò era casa seva.

”I vam haver d’esperar que passés el temps, que ens incorporéssim com a àrea bàsica, llavors ja va venir l’administrativa, el doctor Zarza es va jubilar i va venir el doctor Moreno. Aquí va començar tota l’evolució que jo he viscut en aquest poble. De no tenir res a començar una àrea bàsica. Vam començar a obrir carpetes, vam fer els historials pacient per pacient, hi va haver una labor tremenda del doctor Moreno.

”Després ens va venir la informàtica. Vam tornar a agafar carpetes i tornar a passar tot a l’ordinador, tots els historials mèdics. Després va venir el consultori nou i ho vam viure dient ‘Uf, una casa gran, aire condicionat, calefacció, finestrals oberts…’ Però lamentablement, ens el van fer petit. I tot i que s’han incorporat molts professionals, tant de pediatria, llevadora, a vegades també puja la treballadora social, hi ha hagut mancances.

”Jo volia agrair de tot cor al doctor Moreno perquè ha sigut el millor company que podia tenir com a metge. A l’Ajuntament, per tot el suport que ens heu donat sempre quan l’hem necessitat. Al Josep Silvestre, pel suport que ens va donar en l’època de la pandèmia, que ens va subministrar material de protecció, epi’s i mascaretes.

”Vam aconseguir mantenir el consultori obert gràcies al doctor Moreno, perquè ens el volien tancar, i tot i que vam visitar menys, hi érem. Érem al Pla, nosaltres. Com has dit, la meva feina sempre m’ha agradat. M’ha agradat molt la meva professió i estic molt contenta.

”També estic contenta perquè el servei continua. Han entrat bons professionals que són bona gent i estic segura que continuareu tenint una bona assistència.

”Gràcies per tot!”

L’Alcalde va donar la sessió per acabada i es va oferir una copa de cava als assistents.

Menu

Menú principal