Divendres, 19 de Abril de 2019
El Pla de Santa Maria El Pla de Santa Maria
Alt Camp
Xarxa municipal
 
 
Ajuntament
Alcaldia
Informació
Grups municipals
Òrgans de govern
e-BOP
Informació al contribuent
Beques per a estudis universitaris
Diputació de Tarragona Subvencions concedides
Convocatòria de subvencions per a activitats esportives i de lleure
Serveis per a l'ocupació
 
Informació general
Entitats i associacions
Centres de culte
Educació
Deixalleria municipal
Local social
Oficina de turisme
Seguretat i sanitat
Serveis subministrament
Transports públics
Escola de música municipal
Mercat setmanal
 
Tràmits
Model d'instància general
Devolució parcial de l'Impost de Vehicles per baixa definitiva
Bonificació de l'Impost de Vehicles
Exempció de l'Impost de Vehicles per a persones minusvàlides
Comunicació prèvia d'obres
Sol·licitud de llicència d'obres majors
 

 
  
Conèixer

  Llocs d'interès
 
ESGLÉSIA DE SANT RAMÓN


Cal destacar l'orgue que ara es troba al Pla de Santa Maria fou construït l'any 1876 pels germans Gheude per a l'església del Petit Séminaire de Basse-Wavre, Bèlgica. Formava un conjunt notable amb l'església, també construïda en un estil neogòtic refinat. Amb excepció de la brutícia acumulada, el desgast de més de cent anys i uns quants tubs xafats, s'havia conservat intacte.

Als anys 1980 l'orgue ja no servia i fou comprat per Ceos vzw. Els anys 1988-89 fou restaurat per Wilfried Praet i l'equip de Ceos vzw: folrat del teclat nou d'os, neteja i revisió del teclat, mecànica, salmers. Tots els tubs interiors (excepte unes quantes trompetes) estan fets de plom, molt ben acabats. La caixa, de roure massís, fou restaurada i es completaren algunes parts.

L'any següent s'hi va afegir un Ple recuperat de les restes de l'orgue Gheude de Tourinnes-la-Grosse (fet l'any 1872, enderrocat l'any 1954). Està posat en una tapa afegida al dors del salmer.

 
ESGLÉSIA DE SANTA MARIA


Temple barroc, actualment església Parroquial.
 
LES RESTES DE L'ERMITA DE SANT RAMON


A poc més de dos quilòmetres del poble, a tocar amb el terme de Figuerola, hi trobem les restes de l’antiga ermita de Sant Ramon i al costat la font, que invita a quedar-s’hi i a refrescar-se. És un mirador a la plana de l’Alt Campi al Camp de Tarragona, amb unes vistes excelents. Durant el 2006 s’hi van realitzar importants millores amb el taller ocupacional de mestre marger de la Diputació de Tarragona. Les restes de l’ermita durant l’any 2007 s’han consolidat per evitar un major deteriorament.
 
EL CARRER MAJOR, PORXOS, PORTALADES I ESGRAFIATS


És obligat un passeig pel carrer Major (també conegut com carrer de la Vila), on podrem observar els portals medievals que tancaven la vila closa, i diverses cases pairals i portalades de pedra. També al llarg del carrer es conserven algunes façanes amb esgrafiats geomètrics dels segles XVII i XVIII com a cal Rubinat, cal Llovereta, cal Rosell o a Cal Mitger.
 
LA FÀBRICA

Complex industrial que engloba la fàbrica, la xemeneia, casa, la bassa, i els terrenys de la fàbrica tèxtil “Martí, Llopart i Trenchs” fundada al Pla l’any 1916, i que va donar feina a moltes persones del poble i dels voltants. Són de destacar els elements modernistes, i la bassa que sorprèn per les grans seves dimensions.
 
Actualment tot el complex és propietat de l’Ajuntament, que acondiciona els espais per la seva utilització. És un important patrimoni industrial i modernista del Pla, uns espais amb molt d’encant i grans possibilitats d’actuació i de lleure.
 
ELS AIGUAMOLLS


Darrera les fàbriques del Polígon, hi trobem els aiguamolls del Pla, uns aiguamolls únics a la comarca, que són parada per nombrosos ocells (destacant importants espècies protegides), i un espai privilegiat per poder observar-los. L’aigua d’aquests aiguamolls prové de la depuradora (situada ben a la vora); es té coneixement d’aquests des dels anys vuitanta. Pròxim als aiguamolls s’ha rehabilitat, amb el finançament de les empreses del Polígon Industrial, el Mas de Cal Branca, un destacat mas de grans dimensions, per ser utilitzat també per l’acollida dels visitants dels aiguamolls.
 
CAL CARRETER

Al C/ Vidal i Barraquer núm. 5, ben aprop de la Casa de la Vila, hi trobem el taller del Sr. Miquel Rovirosa. On encara es ben viva la feina, les eines i l’art de l’antic ofici de carreter, actualment s’hi restauren carruatges, i s’elaboren miniatures de carros i eines del camp. El senyor Rovirosa recupera així un ofici, caigut en l’oblit els darrers anys, i dóna continuïtat a la feina que ja feia el seu pare, avi i besavi.
 
CREU DE TERME, ABEURADOR I FONT DE SANT ISIDRE DE LA PLAÇA JACINT VERDAGUER

Recentment restaurats trobem una magnífica creu de terme original, i els abeuradors dels animals, amb la font de Sant Isidre, al mig de la plaça Jacint Verdaguer. Que han estat acondicionaments amb uns bancs públics per ser un espai de descans i de trobada.
 
ANTICS RENTADORS PÚBLICS

A tocar de la Plaça Jacint Verdaguer, es conserven un dels dos rentadors públics que havien existit al Pla (els de la plaça de la Vila es van treure). Un espai que ens recorda el treball de les dones de rentar la roba a cops de pala, amb el sabó de casa, el blauet. Un espai de dones on es feia “safareig”, allí es rentava i allí es parlava.
 
COOPERATIVA AGRÍCOLA

Edifici d’estil noucentista construïda el 1917. Cal destacar l’agrobotiga locals on trobar productes agroalimentaris com vi, olives, oli, cava, fruits secs.
 
Conèixer
Història
Llocs d'interès
Rutes
Col·lecció Villalba
Xarxes socials
Planol (carrerer)
 
Serveis
Àlbums
Contacta
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI