Divendres, 19 de Abril de 2019
El Pla de Santa Maria El Pla de Santa Maria
Alt Camp
Xarxa municipal
 
 
Ajuntament
Alcaldia
Informació
Grups municipals
Òrgans de govern
e-BOP
Informació al contribuent
Beques per a estudis universitaris
Diputació de Tarragona Subvencions concedides
Convocatòria de subvencions per a activitats esportives i de lleure
Serveis per a l'ocupació
 
Informació general
Entitats i associacions
Centres de culte
Educació
Deixalleria municipal
Local social
Oficina de turisme
Seguretat i sanitat
Serveis subministrament
Transports públics
Escola de música municipal
Mercat setmanal
 
Tràmits
Model d'instància general
Devolució parcial de l'Impost de Vehicles per baixa definitiva
Bonificació de l'Impost de Vehicles
Exempció de l'Impost de Vehicles per a persones minusvàlides
Comunicació prèvia d'obres
Sol·licitud de llicència d'obres majors
 

 
  
Informació general

  Oficina de turisme
OFICINA DE TURISME DEL PLA DE SANTA MARIA
Plaça de la Vila, 1
EL PLA DE SANTA MARIA
Tel. 977 630 006 

Ofereix informació sobre la Ruta de la Capona, Ruta del Cister, sobre el municipi i la comarca.

El municipi del Pla de Santa Maria, situat en plena Ruta del Cister, ofereix a tots els visitants un interessat llegat històric i natural que cal descobrir.
Molt ben situat i comunicat. Té entrada a l’autopista AP-2, hi passen diverses carreteres, servei d’autobús (que comunica amb Valls i Tarragona), i servei de taxi.

 
LA RUTA DE LA CAPONA, L'ART DE LA PEDRA SECA


El terme del Pla té una gran concentració de construccions de pedra seca, edificacions que desafien el pas del temps, i que són el testimoni d’una època passada.

La pedra com a únic material per separar finques, per traçar camins, per proporcionar recer, aixopluc, per aprofitar l’aigua,... per fer amb el mínim el màxim.

La Ruta de la Capona permet descobrir un entorn, un passat i un patrimoni magnífic i sorprenent, mostrant al visitant l’art de la pedra i la bellesa de l’indret. Cal contemplar-ho tot: les construccions, les pedres, els detalls, les plantes, els conreus, els arbres, els colors, les formes... i deixar-se seduir.

Al llarg de quasi dos quilòmetres, en un camí planer, trobem barraques, cossiols, arneres, marges, amagatalls,.... Destaca el Cossiol del Soleta, una construcció destinada a l’aprofitament de l’aigua de la pluja, del tot singular per la seva originalitat i bellesa.

L’itinerari es pot realitzar tant a peu com en bicicleta, i un tram coincideix amb el GR-Ruta del Cister, i amb el sender local “Un tomb pel terme, passejant pels camins rals”.

La Ruta posada en marxa l’any 2002, ha rebut ja centenars de visitants, de diversos indrets del país. Va ser Ruta de cloenda de les jornades europees de pedra seca de la Universitat Rovira i Virgili (juliol 2002). I va rebre el premi a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural de l’Institut d’Estudis Vallencs (2002).

Valorar i conèixer la importància d’aquestes edificacions és el millor reconeixement a la pagesia, a tantes mans anònimes que van fer possibles aquestes veritables obres d’art, admirables per la seva simplicitat i bellesa.


Visites guiades: L’Ajuntament ofereix visites guiades a la Ruta, i dossiers explicatius de l’itinerari i de les construccions.
Empresa col·laboradora:
ÀREA,
arqueologia i serveis al patrimoni 
Telèfon: 695186873
www.arearq.com
 
ELS TEMPLES DEL PLA


 
L'ESGLÉSIA ROMÀNICA DE SANT RAMON

Temple romànic construït a finals del s. XII, situat a la plaça de Sant Ramon. És l’exemplar romànic més interessants de la Ruta del Cister, després dels tres monestirs cistercencs.

L’any 1951 va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional. Ha estat restaurada durant el s.XVIII, i el s.XX.

És de destacar la portalada de gran riquesa escultòrica, la rosassa que dóna llum a l’interior, i l’escala de cargol que permet accedir a la part superior.

En el seu interior hi trobem un interessant orgue datat del 1876, aquest va ser comprat a Bèlgica als anys vuitanta. A l’estiu s’hi organitzen concerts.

 
ESGLÉSIA DE SANTA MARIA

Temple barroc de finals del s. XVIII, amb façana decorada i un gran campanar de planta quadrada i torrassa octogonal amb balustres. La llinda de la portalada té un gran escut del poble. Actualment és Església Parroquial.
 
LES RESTES DE L'ERMITA DE SANT RAMON

A poc més de dos quilòmetres del poble, a tocar amb el terme de Figuerola, hi trobem les restes de l’antiga ermita de Sant Ramon i al costat la font, que invita a quedar-s’hi i a refrescar-se.
 
EL CARRER MAJOR, PORXOS, PORTALADES I ESGRAFIATS

És obligat un passeig pel carrer Major (també conegut com carrer de la Vila), on podrem observar els portals medievals que tancaven la vila closa, i diverses cases pairals i portalades de pedra. També al llarg del carrer es conserven algunes façanes amb esgrafiats geomètrics dels segles XVII i XVIII com a cal Rubinat, cal Llovereta, cal Rosell o a Cal Mitger.
 
RUTA EXCURSIONISTA "UN TOMB PEL TERME, PASSEJANT PELS CAMINS RALS"

Ruta excursionista senyalitzada que proposa en un recorregut de 15’7 km un tomb pel terme passejant per alguns dels camins rals del municipi, passant, també, per la Ruta de la Capona, ruta de les construccions de pedra seca. Aquest sender local té inici des de l’església romànica.
 

 
LA FÀBRICA

Complex industrial que engloba la fàbrica, la xemeneia, casa, la bassa, i els terrenys de la fàbrica tèxtil “Martí, Llopart i Trenchs” fundada al Pla l’any 1916, i que va donar feina a moltes persones del poble i dels voltants.

Són de destacar els elements modernistes, i la bassa que sorprèn per les grans seves dimensions.

Actualment tot el complex és propietat de l’Ajuntament, que acondiciona els espais per la seva utilització.

És un important patrimoni industrial i modernista del Pla, uns espais amb molt d’encant i grans possibilitats d’actuació i de lleure.

 
ELS AIGUAMOLLS

Darrera les fàbriques del Polígon, hi trobem els aiguamolls del Pla, uns aiguamolls únics a la comarca, que són parada per nombrosos ocells (destacant importants espècies protegides), i un espai privilegiat per poder observar-los.

L’aigua d’aquests aiguamolls prové de la depuradora (situada ben a la vora); es té coneixement d’aquests des dels anys vuitanta.

Pròxim als aiguamolls s’ha rehabilitat, amb el finançament de les empreses del Polígon Industrial, el Mas de Cal Branca, un destacat mas de grans dimensions, per ser utilitzat també per l’acollida dels visitants dels aiguamolls.

 
CAL CARRETER

Al C/ Vidal i Barraquer núm. 5, ben aprop de la Casa de la Vila, hi trobem el taller del Sr. Miquel Rovirosa. On encara es ben viva la feina, les eines i l’art de l’antic ofici de carreter, actualment s’hi restauren carruatges, i s’elaboren miniatures de carros i eines del camp. El senyor Rovirosa recupera així un ofici, caigut en l’oblit els darrers anys, i dóna continuïtat a la feina que ja feia el seu pare, avi i besavi.

 
ESDEVENIMENTS I FESTES

El Pla de Santa Maria és un municipi ben viu, amb molta activitat, amb més de trenta entitats. El poble durant tot l’any compta amb destacats esdeveniments, entre els que cal destacar: la Fira de Tardor (mitjans d’octubre), la Festa de la Bicicleta (diumenge més proper a Sant Jordi), l’Aplec de Sardanes “Aires Planencs (segon diumenge de maig), al gener la festa major d’hivern i a l’estiu les festes de barri i la Festa Major. També són destacades les celebracions del carnaval, la Castanyada i el Nadal.
 
QUÈ COMPRARÉ?

El poble compta amb un comerç molt actiu, hi trobem botigues de tot tipus, on trobar de tot, essent el més conegut les coques i els embotits (i la llonganissa seca). També a la Cooperativa Agrícola trobarem vi, cava, fruits secs, mel i oli.

Els dilluns al matí es fa el mercat setmanal, amb venta de fruita, verdura, roba, entre d’altres productes.

Trobem, també, diferents restaurants, bars i cafeteries.

 
Conèixer
Història
Llocs d'interès
Rutes
Col·lecció Villalba
Xarxes socials
Planol (carrerer)
 
Serveis
Àlbums
Contacta
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI